Połowiczne rozpraszanie

22 września 2010, 08:43

Przebywanie przez dłuższy czas w towarzystwie osób rozmawiających przez telefon komórkowy może być irytujące, o czym dobrze wiedzą korzystający z komunikacji miejskiej. Psycholodzy wyjaśnili, czemu się tak dzieje. Wysłuchiwanie tylko połowy konwersacji rozprasza w większym stopniu niż słyszenie obu stron. Oznacza to, że na inne zadania można wygospodarować mniejszą pojemność uwagi.



Jedni gonią, drudzy uciekają

17 czerwca 2013, 10:30

Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) opisali mechanizm wyjaśniający tworzenie przerzutów.


Danio pręgowany

Czym się różnią półkule mózgu: budulcem czy połączeniem?

3 kwietnia 2008, 11:09

Prawa i lewa półkula mózgu specjalizują się w różnych funkcjach. Tak zwana asymetria funkcjonalna występuje zresztą nie tylko u człowieka. Zespół Stephena Wilsona z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego postanowił sprawdzić, czy każdą z półkul budują innego typu neurony, czy też są one identyczne, ale inaczej połączone (Neural Development).


Pierwszy na świecie egzoszkielet dla dzieci z rdzeniowym zanikiem mięśni

9 czerwca 2016, 06:13

Hiszpański Komitet Badań Naukowych (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC) zaprezentował pierwszy na świecie egzoszkielet dla dzieci z rdzeniowym zanikiem mięśni. Ważący 12 kg aparat wykonano z aluminium i tytanu.


Specjaliści obawiają się, że w pożarze buszu zginęły setki koali

30 października 2019, 12:02

Specjaliści obawiają się, że w pożarze buszu w Nowej Południowej Walii zginęły setki koali. Pożar, spowodowany ponoć przez sobotnie uderzenie pioruna w pobliżu Port Macquarie, strawił ponad 2 tys. hektarów, w tym samo serce podstawowego habitatu torbaczy.


Coraz więcej jedzenia, coraz mniejsza nagroda

4 października 2010, 09:14

Układ nagrody w mózgach osób z nadwagą staje się mniej wrażliwy, gdy zwiększa się masa ich ciała. Skłania to do pochłaniania większych porcji jedzenia i dalszego spadku reakcji na niegdyś bardziej atrakcyjny bodziec. W ten sposób błędne koło się zamyka (Journal of Neuroscience).


Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody

28 czerwca 2013, 06:24

Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.


http://www.flogos.net/projects.html

Logo to czy chmura?

18 kwietnia 2008, 10:04

Ta wygląda jak zamek. O, a ta przypomina różę. Jeśli następnym razem będziemy się bawić w nazywanie kształtów chmur, może się okazać, że rozpoznawane fantazyjne formy nie są wyłącznie dziełem naszej wyobraźni. Dwóch Amerykanów opracowało bowiem technologię wytwarzania dowolnego "obrazka" ze specjalnej piany, który unosi się w górę i buja wśród obłoków. Swój wynalazek ochrzcili mianem Flogo.


Wydzielina lepka jak miód pomaga kameleonom w polowaniu

21 czerwca 2016, 11:38

Fizycy ustalili, że kluczem do sukcesu myśliwskiego kameleonów jest lepka jak miód wydzielina na języku.


Niektóre domowe buliony na gorączkę wykazują aktywność przeciwmalaryczną

19 listopada 2019, 11:20

Testy laboratoryjne pokazały, że niektóre warzywno-mięsne zupy (wywary) wykazują właściwości antymalaryczne i mogą zaburzać cykl życiowy najbardziej śmiertelnego z zarodźców - zarodźca sierpowatego. Naukowcy z Imperial College London podkreślają, że zgodnie z ich stanem wiedzy, to pierwsze badanie tego rodzaju. Jego wyniki ukazały się w piśmie Archives of Disease in Childhood.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy